emel saya di ezzreenn@yahoo.com untuk tempahan makeup

emel saya di ezzreenn@yahoo.com untuk tempahan makeup

Friday, November 30, 2012

Kenapa aku block fb korang?

     Sebab aku dapat surat dari pejabat aku untuk menghadiri kursus asas rela yang dibuat di Bukit Selambau Kedah. Jadi nak tak nak kenalah aku pergi walau terpaksa cancel job mekap selama 2 hari 24 dan 25 november. Sebab aku kena bertolak dari putrajaya ke kedah tarikh 25 november 2012. masa mula-mula rasa eeeeeee tak nak pergi!!! nanti habis kulit muka aku hitam, kena marah semua lah bagai, makanan lagi semua tak sedap, tandas ke bilik apa-apa kotor tak selesa... ewww so cerewet kannn..miahhaha bukan apa , actually aku ni jenis antibody lemah jadi sangatlahhhh mudah kena penyakit secara sukarela walau hati tak rela. dari 25 hingga 29 nov 2012 aku kena pergi. ramai pula msg aku tanya kenapa block diorang  walhal pon.. aku cuma deact. fb sahaja :'D


     aku tak boleh terlalu panas, atau terlalu sejuk, so kenalah tengah-tengah. dan tempat tu pon jangan kotoor atau ada hama. tersangatlah mudah naik bijik-bijik kat kulit aku. see.. betapa susahnya nak jadi aku ni an an an an. bak kata orang , puteri lilin.. acehhwahhh tuihhh... malam 24hb tu aku dah kemas-kemas beg segala, bawaklah segala bagai barang yang perlu. dan kawan-kawan opis aku dah siap cakap "habislah bung..pergi kursus..." sebab ikot pengalaman diorang ada yag keba makin sial,khinzir,cilanat,bagai semua, tempat pon kotor, dan lain-lain tapi tu diorang dapat belah lain. bukan belah utara. macam aku sorang je tericir dapat utara sebab patutnya kalau ikot sejarah aku patutnye kena pergi dekat belah lain tapi aku terpasa cancel sebab ade hal peribadi. tu yang skip skip bagai, aku dapat lah kat kedah ni. mungkin jodoh aku kat sini cewahhh...


     esok paginya 25 noc 2012 jam 5.30 pagi aku dah bangun siap-siap nak perg opis putrajaya sebab bas tunggu sana jadi ibu aku lah yang hantar aku. sampa je opis eh eh tak ada orang. sebab ikot plan kena kumpol jam 6.30 pagi.. aleh-aleh sampai sudah bukan 6.30 pagi tapi jam 7.30 pagi.. ek eleh -..-' so mengade kan.. janji melayu ... ok tak ape.. benda dah lepas.. -..-' lepastu aku pon salam cium bagai ibu aku. macam berat je ibu aku nak lepaskan aku yelah ibu aku ni susah nak lepaskan anak die jauh-jauh. biasalah perempuan kan. risaulah. lainlah aku ni laki. ;p pastu bas pon gerak ke destinasi. dari putrajaya saja 16 orang. 4 perempuan lain semua lelaki. aku memang tak kenal sapalah kan dalam bas tu. aku umpama pendatang yang serba tak tau apa. tapi alhamdulillahlah, kenal kawan baru, at least ade teman borak dalam bas, so tak adalah aku bosan an.. :'D



yang ni lah pump gun :D 


yang ni m16 ^_^



     jauh jugak lah perjalanan kan dari putrajaya nak ke Bukit Selambau Kedah. dan banyak jugak destinasi kitorang berhenti sebab ada yang lapa lah, nak tencing lah miahahah... so sampai je kawasan sana aku dah mula cuak. bapak kedalam siot! kiri kanan pokok getah. hulu apa. jauh dari pekan kot. kedalam tak hengat. bak kata orang atas bukit tempat jin bertendang gitu. kitorang sampai dalam jam 2 petang lebih camtu lah. tengok sunyi je. eh eh tak kan tak ada orang? bawak turun beg semua, kitorang diarah ke dewan untuk sesi pendaftaran. sampai-sampai je kene baris. aku tanyalah jurulatih kat situ tak kan kami je? jurulatih jawab ade lagi, semua dalam dewan, sebab kitorang kan sampai lambat, last sekali lah katakan, so yang dah sampai duduk dalam dewan. sampai-sampai kena beratur sebab nak bahagikan kumpulan. aku nak geng dengan kawan yang aku kenal dalam bas, ina, nurul dengan umi tapi tak dapat cett!.. aku ditarik oleh 1 jurulatih ni muka kemain garang giler dengan misai macam a. galak siot.. nama cikgu ni cikgu NAYAN..aku dah mula cuak..habislah aku kena maki kalau buat tak betol, dah terbayang dah macam-macam bila teringat apa yang kawan-kawan opis aku cerita...aku pon  masuklah  ke platun 1. platun ni macam kumpulan lah. kumpulan A, B, C ke..haaa camtu tapi kat situ panggil platun. so aku masuk dalam platun 1. kawan-kawan aku yang umi platun 2, yang ina dengan nurul je sama diorang platun 3. bila ada sini memei tak ada masalah nak mekap-mekap bagai an... memei fresh je muka.



ni lah tempat aku pergi uh






     dah bahagi-bahagi platun, kitorang diarah masuk kedewan.. duduk ikut platun. kalau platun 1, duduk kat meja platun 1 je. if platun 2, platun 2 je begitu juga platun 3. memang jadi orang tak tau apalah aku time tu kan. tengok dalam dewan kemain ramainya peserta.tapi perempuan ramailah. lepastu sesi ucapan dari pegawai-pegawai dan jurulatih pon berlaku. sesi-sesi bagai blablabla. lepastu kitorang di arah balik ke bilik untuk rehat tapi jam berapa tah aku pon dah lupe ni untuk kembali ke dewan balik untuk sesi belajar.. perghhh tak dan nak rehat doe... memang pack jadual. tak de masa nak bercengkerama bagai.. miahah. aku pon pergi kat kawan aku umi,ina,nurul tanya pasal bilik sebab kitorang kan baru sampai, tak ada bilik. time tu kebetulan cikgu Nayan ada dekat tangga bangunan tu lah, umi lah wakil tanya pasal bilik, cikgu Nayan pun tunjuk bilik kitorang dekat bawah sebelah dengan tandas. aku pon lega nasib baik bilik kat bawah tak delah penat aku nak nasik bagasi aku naik atas. sebab ade bilik atas tau tapi dah full sebab peserta dari perak, perlis, pineng, perak dah duduk. tak pelah at least kitorang sebelah tandas senang siket miahah.



ni dalam bilik aku ^_^ boleh duduk 6 orang tapi kami duduk 4 orang je
tq cikgu nayan heheh ;p spesel gituh


almari sorang satu ^_^


ni dari luar bilik aku menghadap badminton punya padang



     1 bilik je boleh duduk 6 orang tapi kitorang 4 orang je duduk, kikiki special tak kitorang? miahhaah.. umi dan ina tu dari briged KDN.. thats why aku tak kenal so dalam bas baru kenal. dan si nurul tu dari DEPO tapi baru masuk RELA that why aku tak kenal sebab jarang nampak so dalam bas baru kenal. lepastu masuk je bilik letak barang semua, kemas, mandi bagai an. line kat sana pon nak ada tak ada je. so agak susah dihubungi. lepastu diorang kasilah jugak uniform, tshirt rela kat kitorang peserta, tapi macam aku, aku dah bawak aku punya sendiri so aku pilih untuk pakai aku punya sendiri walau aku ambil jugak sebab nak cukup syarat kununya. lepastu dah siap mandi, kemas semua kitoran pon diarah untuk ke dewan untuk dengar ceramah.. mak aih mengantuknya aku. lepastu lapar lagi. dah habis ceramah bagai kami diarah ke cafe untuk makan. makanan diorang sediakan, so memei tak keluar duit kita sendirilah. makanan pon ok, sedap, tak adalah makan nasi kering kan.. ade uh kitorang makan meehun, nasi goreng, nasi minyak, nasi berlauk yang sedap memei sedaplah kata.



time ni dalam dewan makan ^_^ 
time ni malam mesra so makanan pon sedap siket
ade kentang goreng , hot dog, nuget, tembikai, nasi minyak, ayam masak merah..



     bila ada dekat sana sangat disiplin lah kata. lepas makan meja tak boleh biar macamtu je. meja kena bersih, kosong. dah habis makan, pinggan cawan semua letak balik dalam besen yang disediakan. kalau lauk tak habis pun buang terus jangan ada yang tinggal. kalau tak nanti kena denda. lepastu lampu tandas pun tak boleh tinggal, siapa last sekali kena tinggal. lampu bilik kipas bagai semua pon sama. kasut pon tak boleh selerak, bilek kena kemas, makanan pun tak boleh bawak dalam bilik. * tapi aku bawak je miahahah ;p
jadual sangat pack! pagi-pagi jam 4 pagi dah kena bangun siap-siap sebab jam 6.30 pagi dah kena ada dekat dataran untuk berkawad. pada hari pertama untuk berkawad dan memandangkan cikgu aku ( jurulatih ) aku adalah cikgu misau melentik tapi suara dia sama sejibik macam suara Os Maharaja Lawak uh, cikgu Nayan, aku hengat kan garang macam rimai rupanya tak. muka je garang tapi hati macam Zizan Raja Lawak. dalam kawad memei dia tegas tapi  banyak lawak cikgu buat. sakit-sakit perot gelak. miahahah. dan best sebab tak ada kata makian yang aku dengar dari cikgu nayan dan cikgu-cikgu yang lain. :). tandas pu bersih! haaaa tu yang penting, bilik pon ok bersih lantai marmar u alls... hengat simen ke?? hahahah ;p



yang ni dewan kelas 



     kalau bab solat, kitorang dekat sini buat solat berjemaah dekat surau. yep dekat sini ada surau. dan suara ustaz pon tersangatlah merdu ketika membacakan surah-surah al-quran. siyes sebak dengar. :') lepastu macam biasalah jadual aku penuh dengan kelas, kawad, menembak.. haaa? menembak? yep yep.. ari rabu dah start menembak. akulah orang yang tak saba nak menembak nak rasa feel tu an an. hari yang dinanti pu tiba. ada jurulatihlah ajar cara-cara masukkan peluru. excuse me.. peluru hidup tau! bukan peluru kapur.. hahah..lepastu aku pon try pegang pump gun untuk pertama kali dalam hidup aku. time ni sesi belajar pakai senapang. bapak berat siot! aku dahlah keding pastu selim melim an... miahahah erkkk sangat lenguh tangan
:( .. pastu sampai je masa menembak yang betol-betol sebab yang ni ada markah tau. perghh berdebor-debor rasa hati. menggigil. sebab aku nilah pertama kali dengar bunyi tembakan pump gun secara live ya allah kemain kuat pekak telinga! aku risau dah. ya allah macamanalah kan masa moyang-moyang kita bertarung dengan musuh dengan senapang macam ni dahlah berat, bunyi letupan kuat kemian tak boleh cakaplah kan. mau pecah gegendang telinga.


     line 4 sedia! haaaaa time ni aku debo dah sebab turn aku dah tiba untuk tembak sasaran. jurulatih dah susun lah sapa yang patut menembak dulu. macam aku line 4 dan ade 10 orang dan aku peserta no 4 so duduk tempat no 4 tapi ade 10 orang. faham tak? ke macam kelin? miahahah. lepastu jurulatih bagilah arahan. tapi kitorang ok je sebab ada jurulatih yang akan jaga belakang kami dan if ada masalah angkat je tangan. macam aku cikgu nayan jaga belakang aku. huhuhu. :'D lepastu dah siap semua apa lagi tembak lah! pengg!! pang!!! pongg!! ya allah main kuat bunyik makin menggigil aku sebab kiri kanan aku masing-masing tengah menembak. aku angkat tangan cakap dekat cikgu nayan " cikgu, saya melatah cikgu, cikgu jaga belakang cikgu" aku cakap awal-awal. yelah kan bahaya kan. lepastu aku apa lagi angkat lag pump gun dengan tenaga yang aku ada lepastu yang lawaknya aku dah macam berperang macam kat gaza. aku jerit cakap " cikgu sedia!!! 1 !! 2 !! 3 !!! allahuakhbar!!!!! " cikgu pon tembak!! hahahahah :)) lepastu aku dalam tembak uh dok tahan sakit sebab hentakan pump gun kat tangan aku.. sebab bila kita lepas tembakan, dia punya tapak uh hentak sekali kita punya tangan memang kuat gila tahap tak boleh cakap! sakit teraaaaamaaattt!!! ade 5 peluru untuk pump gun. so kena habislan. tapi kena buat 2 gaya. 2 duduk, 3 berdiri. lepastu dah habis tembak guna pump gun, tembak pakai m16 pulak. ha yang ni ok siket dari pump gun, tak sakit hentakan die, bunyik pon tak kuat, bunyik sekentut je kikikiki ;p. * lebam tangan aku setepek besau penumbuk



time ni malam mesra :)


peserta yang join 
ada lagi tapi lepas luar sebab nak buat persembahan by negeri maseng-maseng


kombo kugiran juga ada tau  * live band 


yang ni peserta dari perak :) 
tak silap aku lah



     lepastu ada kawad kaki. so kitorang berlatih kawad sebab nak lawan antara platun.cikgu nayan dok pesan kat kami platun 1 buat yang terbaik. dalam kawad ni suara tu kena kuat! sebab markah lebih dekat suara. aku pon apa lagi, keluarkan suara jantan aku miahahah. kiri kanan kiri!! kiri kanan kiri!! satu dua!! miahah :)).syukur kami platun 1 menang sebagai JUARA :).  lawan kawad kaki jam 10 pagi tau... lepastu tengari jam 2 lebih camtu kami kena kawad lagi untuk formasi sempena majlis penutupan. see...banyak kawad kan? tapi aku suka kawad :)


      lepastu diorang ada buat malam mesra tau. malam mesra ni diorang buat ari rabu 28 nov 2012. bayangkan dalam 1 hari ni untuk date 28 nov 2012 ade lawan kawad kaki dengan platun lain,lepastu berlatih kawad untuk formasi dan ada majlis malam mesra. pack jadual -..-'..



yang ni kat dataran kawad 



dekat dataran kawad
besar kan 


suasana di padang kawad


padang kawad lagi :'D



     malam mesra, so aku pun dah bayangkan malam mesra mesti macam jenis parti-parti ke rupenye ek elehhh tak ;p. formal punya style.. hahah mimpi je haku ni annn.. tapi sebelum uh kitorang di arah pileh wakil platun untuk bertanding karoke lah. sekali aku daaaa.... hahahah aku pon masuk lawan dengan platun lain. lawan punya lawan , syukur aku dinobat senagai juara karoke untuk platun 1! bangga tak bangga miahahah. suka cikgu nayan! miahahah. yelah petang uh kitorang dah lawan kawad kaki dengan platun lain kitorang menang juara ;p miahahah.. senyum lebar cikgu nayan.



yang ni pancaragam untuk hari terkahir 




     lepastu esoknya hari khamis 29 nov 2012 ( semalam ) kami kena kawad lagi untuk upacara penutup. so kitorang kena buat formasi lah. syukur semuanya berjalan dengan lancar. dahlah kena berlatih dalam masa 1 hari je. mampu ke?? ;p lepastu dah siap-siap semua, kitorang pun kemas lah beg sebab balik kl date 29 nov 2012 jugak. sedih giler time perpisahan. cikgu nayan pon satu pasaipa pasang lagu salam akhir- sudirman.. teriak ceq tau :"( huaaaa... tulah orang kata.. masa nak pergi sana je eee tak suka rimas! tapi time nak tinggalkan tempat uh rasa sedih dan rindu dan tak nak balek key yel dah .. banyak yang aku belajar dekat kursus ni. terima kasih kawan-kawan baru dan cikgu-cikgu yang banyak mengajar kami semua. tak kan aku lupa kenangan ni :") lagi-lagi cikgu nayan.. miahahah ;p asal tengok muka aku je. suroh aku nyanyi walhal tengah makan uh ;p. cet!~




kawan baru aku ^_^ 


tabik! tabik hormat! 


heyyyoooooo sexy lady... uhh uhh uhh uhh oppa gangnam style! ;p


     kalau lepasni ada lagi dekat utara kedah lah, aku nak pergi lagi! :") best !!



see my skin :'D
mkin teruk
menggurutu
kasar
bijik-bijik
biber kering 


hasil 1 minggu kursus
muka aku :'D
bibir aku :'D


time balek ke kl 


dalam bulatan aku :'D
depan ku tulah cikgu nayan.. hahahah luaran garang tapi hati macam zizan raja lawak baq hang ;p
suara sejibik macam Os!


gambar sebagai kenangan 
aku dapat piala, sijil



     * aku sampai sana je habis ilang lidah key yel aku... aku dok speaking kedah + kelantan je kat sana miahah ;p lepastu boleh pulak rupanya ada kawan facebook aku join sekali siap tanya " bunga, awak ni love bunga querida ke? " aku pon aah ye saya.. mana tau?? dia jawab ada frend lah dekat fb patut macam kenal je mata, nak tegur takut salah ;p ... -..-' cettt... hahahaha kecilnye dunia kan.. :'D

     yang penting aku bangga sebab aku dan kawan-kawan yang dari IPRM (negeri) berjaya bawa pulang kemenangan antaranya juara karoke ( aku ) miahahah , juara kawad kaki, juara platun , juara platun individu,  juara penembak dan ada lagi yang no 2, 3 lah tapi lupa apa die :'D JUARA!!


   

2 20000 orang nak tau RAHSIA bunga!:

  1. laaaa mai kedah awat tak habaq kak ayu

    ReplyDelete
  2. kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
    semoga menjadi semangat .. :)
    Hanya ada satu kesuksesan yaitu bila kita bisa menjalani kehidupan ini sesuai dengan yang kita inginkan.

    ReplyDelete

100,000 PENGOMEN SETIA!!