emel saya di ezzreenn@yahoo.com untuk tempahan makeup

emel saya di ezzreenn@yahoo.com untuk tempahan makeup

Saturday, April 28, 2012

Tips memilih warna,corak baju yang sesuai dengan badan

" Ish , nak pakai baju apa ni..tak tau lah!...arghhh!! "


Rungut peah / sood masa ak pileh pakaian . Halah ..dari segi aspek bentuk tubuh badan, warna kulit juga perlu kita tengok adakah baju itu sesuai dengan kita atau tidak.Kang kalau salah pakai, mahu macam badot.Hikhokhikhokhikhok.

Ok kali ni kita nak share tips cara-cara pileh baju,warna yang sesuai ! Yezzaa,,suka tak suka tak? So jangan bagi alasan lagi lepas ni kata " saya gemok,pendek,hitam,katek,ranek ....mana sesuai pakai baju macam lisa surihani tu " .. -..-'

Kita kalau nak buat sesuatu kenalah yakin dan percaya ! Set kan dekat minda kita yang " aku boleh! ,kalau orang lain kenapa tidak aku?!! "


So, ayuh bangkitlah kamu dari kepompong keke-maluan kamu tu... ( malu, segan ..jangan fiker bukan-bukan hokey...cepok kang! )

Jom kita mula!











  • kalau korang jenis kulit gelap
          1. Pilih warna yang berlawanan dengan kulit.
          2. Contoh :  warna cerah & lembut seperti putih, khaki, biru lembut, kelabu & pink. 
          3. Elakkan warna coklat gelap, hitam, merah gelap dan hijau ( DILARANG SAMA SEKALI! )




.......................................................................






  • kalau yang jenis kulit putih 
          1. Pilihlah warna terang, lembut dan pastel.
          2. Disyorkan warna putih, coklat, biru terang, merah dan hitam.
          3. Elakkan ungu, jingga (oren) dan kuning.




................................................................




  • kalau yang jenis kulit cekelet ( sawo matang )
          1. Warna terang & gelap boleh serlahkan kulit secara keseluruhan.
          2. Disyorkan hitam, putih, merah jambu dan biru laut.

...............................................................




Badan gempal dan rendah

Badan begini sesuai dengan baju berwarna gelap, corak garis menegak atau corak bunga kecil. Elakkan dari memakai skirt labuh yang kembang kerana akan menampakkan lebih rendah dan gempal.


Badan gempal dan tinggi

Individu seperti ini lebih sesuai dengan baju yang berwarna gelap juga serta corak bunga yang kecil. Corak bunga yang besar akan menampakkan lagi kegempalan individu  tersebut.

Badan kurus dan rendah

Orang seperti ini sesuai dengan warna baju yang lebih cerah dan corak bunga yang sedikit besar. Bagi memperlihatkan dirinya. Corak garis menegak sesuai dipadankan supaya nampak lebih tinggi. Jika ditambah dengan kasut bertumit tinggi dapat membantu menambah ketinggian serta kedewasaan.


Badan kurus dan tinggi

Penampilan baju yang sesuai ialah warna yang cerah dan corak melintang serta bunga baju yang besar supaya mengurangkan dia dilihat terlalu kurus. Corak yang melintang dan besar dapat memperlihat  bahawa individu tersebut lebih gempal.
\
Ha.... dah dapat tips kan?? senyum-senyum nampak?? huehuehue..Ok lah...so lepas ni jangan sesekali rasa down ke apa ok...yakin boleh! 

" jika kau kau fikerkan kau boleh..kau boleh melakukan..kau boleh! "



4 20000 orang nak tau RAHSIA bunga!:

  1. oh..tq untuk infonya ye..sgt berguna..hehehe

    ReplyDelete
  2. Kalau untuk pinggul lebar, atas pulak kecik?

    ReplyDelete
  3. Kalau kurus, sesuai x pakai belt utk dress ?

    ReplyDelete

100,000 PENGOMEN SETIA!!