emel saya di ezzreenn@yahoo.com untuk tempahan makeup

emel saya di ezzreenn@yahoo.com untuk tempahan makeup

Wednesday, May 30, 2012

Cara nak hilangkan jeragat..Jom hilangkan!!







"muka saya ada jeragat..malunya saya....macam mana ni..."
Ramai sungguh orang adukan hal ni dekat aku..Aku pula jenis tak ada jeragat so apa boleh aku bantu? hurm....Tapi jangan risau..kali ni aku share kan dengan korang yang ada masalah jeragat ni... :'D


jeragat..erm...macam mana ye?

Jeragat ni disebabkan keadaan cuaca...usia muda pun ada yang alami masalah ni tau..siapa kata muda-muda tak ada meh? kalau benda nak jadi..jadi jugak..ahai~...

So, untuk ubatinya adalah ..jeng jeng jeng..kiss aku dulu..huahuahua 



campurkan satu sudu besar air limau nipis dengan susu tepung 
sapu dekat muka dengan penuh lomah gemalai
biarkan kering sampai jadi osman kering..eh eh...
lepastu dah 20 min camtu basuh cuci kasi bersih
Sangat bagus tau sebab dapat hilangkan parut jerawat,jeragat dan juga kulit kusam 


......................................................................................






cara seterusnya campurkan oat, susu tepung, dan gula perang atau gula melaka dalam satu bekas
blender tapi jangan terlampau lumat tahu! AWAS!
buat kan dia jadi scrub
buat lah dalam 3 kali seminggu ke before tidur ke...sebab time tu muka kita nak relax kan..lepastu
cuci kasi bersih..kang besomut pulak kang ekau nu haaa T__T



...........................................................................................



Cara seterusnya pula adalah campurkan daun basil yang sudah ditumbuk dengan penuh kasih sayang lagi bernafsu dengan air lemon..
sapu dekat muka
biarkan kering
cuci balik kasi bersih 




.......................................................................................




cara lain pula, ambil almond dan rendam kan ia semalaman kasi dia mesra-mesra alam gitu...kasi can lah "malam pertama " cewahh... lepastu..
blender dengan susu tepung dan jadikan ia scruub..lepastu 
cuci kasi bersih...



................................................................................

ambil kulit oren , blender dalam keadaan kering tau lepastu letak sedikit air.Gosok dekat muka lepastu cuci...Haaa ni senang... :D



ambil limau nipis , potong setengah dan sapu dekat muka sebelum tidur
tunggu 15 minit
cuci kasi bersih itu limau 
tapi kalau nak biarkan semalaman tepek kat muka pon boleh..
JANGAN LUPA BASUH TAU!



......................................................................................



Suka makan pisang?? Ambil pisang potong dadu, dan blender sampai hancur tau...sodapnyo kalo buek cekodok ni kann T_T wuu~
Sapu dekat muka jadi masker
Tunggu kering dan basuh 


Ok ini adalah antara tips-tips yang aku boleh or sempat bagi..so korang pileh lah nak yang mana satu ...so nak hilangkan kenalan usaha dan rajin tau!

p/s : pisang itu seksi

GOOD LUCK :'D










7 20000 orang nak tau RAHSIA bunga!:

  1. wohoho nice la gmbar tu pndai kk bunga lukis haha.. tq fot the tips :))

    ReplyDelete
  2. syuhada tq dear..heheheh :'D good luck tau!

    ReplyDelete
  3. banyak la tips dari k.bunga..kena manfaatkan nie..dan kena try

    ReplyDelete
  4. ucup tq dear sharing is tercaring eh eh ;p

    ReplyDelete
  5. terjumpa info ni, juga pasal jeragat… sharing is caring :) - Melasma Punca Jeragat di Muka

    ReplyDelete
  6. sis tip yg 1st to guna susu tepung jenama ape?
    then air limau nipis to,jus or kita perah sendri limau nipis to.

    ReplyDelete

100,000 PENGOMEN SETIA!!