emel saya di ezzreenn@yahoo.com untuk tempahan makeup

emel saya di ezzreenn@yahoo.com untuk tempahan makeup

Tuesday, May 29, 2012

Tips makeup yang baru nak belajar khas untuk REMAJA

Bapak arr panjang tajuk kau bunga..Alang-alang kenapa tak buat karangan terus kan..huahuahua...Ok foine! whatevor...ok by!~ wuuuu~ Hidung semakin smengada-ngada tanda-tanda musim seleseme bakal menjelma...aku dnegan malas pon bangun pergi ke dapur cari ubat yang perlu di cekik...dah rupa tikuih~ Mana ubat ni!! Semua ubat ayah aku..mana ubat seleseme?..Dimanakah...Godek punya godek baru jumpa..ahaa! Warna pink berbentuk bulat ...sekali masok dalam mulot ok mak aii! tak boleh pahit lagi ke wahai ubat? T__T sesungguhnya aku pembenci ubat..sebab aku tak reti makan ubat...tak sedap! Tapi terpaksa makan sebab dah SAKIT...aku pasrah T__T... Tiba-tiba boleh lah pulak kan mata aku nak bengkak..apakah simtom-simtom penyakit aku ini yang semakain nak bermaharajalela ni? Janganlah ....T__T ... nak kerja lagi ni woi!! Banyak urusan kerja duniawi nak kena aku uruskan...kang tak siap mau kena sound lantang dari boss aku yang sangat lah hobinya suka cakap kuat-kuat...Maaf Tuan T__T.. ok... nasib baik ada minyak nyunyi...oh tidakk..minyak 1001 keajaiban yang mana aku beli masa jualan berlaku dekat ofis aku...sangat osem...cepat je mata aku yang bengkak jadi kecut...hasil belaian asmara dari aku..hikhikhikhokk~!..    .oo.
Back to story.....rasa macam dah banyak sangat membebel ....kali ni aku nak share kat korang-korang terasa atau terperasan diri tu muda remaja acer torai makeup ni..simple je..atau pun mana yang masih baru-baru atau tah teh tah teh dalam makeup-makeup ni tapi tak tau nak buek camno...dun wurry....akan ku turunkan ilmu yang telah diperam dekat pusat-pusat aku yang comel ni..huehuehue.. :'D Jom~!


CONCEALER

  • ada pelbaai jenis dan brand..so ikot citarasa korang lah nak yang mana satu
  • ada yang jenis liquid ..tau kan , &  lagi satu jenis macam padat-padat gitu..padat?camne tu? camni :  
                      


So kalau korang ada gelap bawah mata,kantung mata,bekas-bekas jerawat,flek..so guna concealer sebagai penyamar noda-noda yang tercipta. So time nak beli tu , cari yang warna concealer lebih terang dari warna kulit,kiranya berlawananlah camtu...Guna jari better actuallly...for me lah...just pedap-pedap...Guna berus pon ok janji pandai ratakan, guna span pon ok tapi kalau macam span dia jenis cepat serap ke dalam span kan..so akan berlaku pembaziran disitu...




FOUNDATION



  • Pileh warna foundation di bawah sinar matahari atau lampu putih lalu oleskan dekat pipi
  • Goncangkan botol foundation tu terlebih dahulu supaya mereka bersatu padu dengan penuh cinta sejati..ewahhhh
  • Letakkan di bahagian pipi,dahi,dagu,hidung,kening
  • Ratakan dengan menggunakan span/berus/jari pon boleh...ikot hatilah ...

BEDAK

bedak tabur

bedak compaq


  • Dengan memakai bedak, ianya dapat meng"cover" kan muka tu dari namapak kilatan dari hasil foundation yang kita pakai tadi tau
  • Ada jenis loose powder dan compaq powder
  • Sapukan di muka dengan penuh berhemah :'D


EYE SHADOW




  • Warna yang kita perlu dalam makeup course adalah waran terang dan gelap
  • Gunakan warna terang sebgaia highlight dan gelap sebagai pembayang
  • Pakai kan di kelopak mata dengan warna-warna medium seperti cream, pink untuk tampil lebih soft dan tiut..ewahh~
Cara-caranya sebagai contoh : 

  1. Oleskan warna pink di kelopak mata dimulai dengan bismillah..eh eh....? T__T..dengan dimulai dari hujung mata bahagian dalam lalu oleskan warna gelap di atasnya dan letakkan warna putih sengaia highlight di tulang kening korang tu.
  2. Ratakan dengan secukup rasa


EYELINER 


  • Gunakan eyeliner dekat bahagian atas mata 
  • AWAS ! : SILA BACA INI! untuk REMAJA elakkan dari memakai eyeliner di bahgagian bawah mata kerana akan nampaka macam tidak fresh  dan mata akan kelihatan kecil.. Yelah kata REMAJA.. so jangan lebih-lebih hokey...kuikuikui~ :D
  • Eyeliner ada perbagai jenis.Jenis liquid,pencil,gel liner 



Cara pakai eyeliner : 
  1. Gunakan eyeliner bahagian atas mulai dari bahagian DALAM ke LUAR.
  2. Ratakan dengan kemas
p/s : gunakan jenis waterproof untuk elakkan dia sememeh dan sewaktu dengannya.


MASCARA


  1. Lentikkan bulu mata terlebih dahulu sebelum pakai mascra
  2. Apa? Takde pelentik? Tak pe jarikan ada .. :'D... lentikkan gun jari telunjuk dan kira sampai 20.. 
  3. Oleskan mascara mulai dari bahagian TENGAH BULU MATA, lalu ke BAWAH dan ke ATAS secara ZIGZAG untuk hasil yang natural.Try it! :'D


Blush on/Blussher 


Blusher adalah perkara yang aku sangat suke sebab ianya OSEM!

  • Blush on/Blussher akan membuatkan wajah kita kelihatan lebih segar 
  • Semakin terang waran kulit kita, maka kita pileh warna blushher yang lebih terang seperi PINK 
  • MUDA 



LIPSTICK








Pileh warna yang sesuai dengan kulit kita tau!

  • kulit putih : pink / peach
  • kulit kuning : cekelet/orange bata
  • coklat : bronze, coklat,orange tua
  • hitam : plum/merah cekelet :'D
Oleskan dibibir dan jangan lupa sapukan lipgloss untuk lebih seksi gitu..ewahhh


So camne ok ?? Mata aku pon dah ngantok effect dari makan ubat..so selamat mencuba kepada semua gadis-gadis yang baca :'D korang memang canteklah!

p/s : CIPTAAN-NYA SEMUANYA CANTIK-CANTIK BELAKA...SO JGNLAH MENGHINA DIRI...UMPAMA AWAK MENGHINA CIPTAAN-NYA 













16 20000 orang nak tau RAHSIA bunga!:

  1. sayangg :) maya suka blog sekaranggg :) dah kemas, dan readable :)

    tapi, kalau sayang nak buat karangan, buat lah, 3 rangakap satu pereggan, 3 rangkap satu perenggan, lagi tambah kemas :)


    blog sekarang sangat comel+matang sikit :) suke :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeayy tq maya....tq 4 the tips...hargai sangat...akan kite perbaiki mana yang kurang :'D

      Delete
  2. suke baca akak pnye blog.. i try to use your tips <3

    ReplyDelete
  3. roziah tq dear

    nia : tq dear try it~ :D

    ReplyDelete
  4. These are very cute makeup tips photos

    Actress Makeup

    ReplyDelete
  5. suka sgt5 tngok cara bunga mekap...=)

    ReplyDelete
  6. tengs y..
    Artikelnya menarik n moga membantu juga buat pembaca yg lainnya
    oya klo untuk kaos kaki muslimah saat ini sperti apa y..

    ReplyDelete
  7. maksih ya sarannya..
    maksih ya infonya sangat menginspirasi dan bermanfaat sekali..
    oya kalau untuk info soal tempat jual baju senam wanita terbaru saat ini ada tau gak?...
    salam sukses

    ReplyDelete
  8. tipsnya keren
    terimakasih ya telah mau berbagi dengan kami..
    untuk tren kaos kaki muslimah saat ini yaitu motif hena yang membuat penampilan wanita lebih cantik ...:)
    salam sukses

    ReplyDelete
  9. wah makeup simpel emang gak ribet ya, kita juga bisa make up simple untuk hari valentine, coba baca ini :) makeup valentine

    ReplyDelete
  10. Wah artikelnya keren..
    cuma lebih keren lagi klo di tambah gambar agar lebih menarik, ..Sambil baca artikel ini, mau tanya untuk tempat kaos kaki muslimah yang memilika banyak piliha model terbaru dimana ya....
    moga makin bagus lg artikelnya ...

    ReplyDelete
  11. aku paling susah aply bedak :3 akhirnya sering luntur tapi katanya segala merk bisa tahan lama

    ReplyDelete
  12. paling susah nak pakai eyeliner....huhuhuhuh.
    jeles je tgk org lain pakai, cantik molek..kemas jer....

    ReplyDelete

100,000 PENGOMEN SETIA!!