emel saya di ezzreenn@yahoo.com untuk tempahan makeup

emel saya di ezzreenn@yahoo.com untuk tempahan makeup

Sunday, February 12, 2012

CARA CUCI MUKA DENGAN BETOL!

"Ishhhh!!! camne lah aku nak cuci muka aku dengan betol ni??Takkan nak tonyoh je???haishhh -..-"
...Haaaa...jangan risau okayyyy sebab saya nak share tips cara cuci muka kita yang mulus lagi tepu ini dengan betol...yeahhh..ko jangan hingat cuci tonyoh-yonyoh camtu je tau....kito kono bolai-bolai lomah gemalai bagai...haaa baru asyik ...asyikk!!!Eh eh merepek...Jom-jom kita tengok step by step! :







Bagaimana Cara Mencuci Muka Dengan Betol??


Langkah 1. Cuci Tangan

Selalu cuci tangan sebelum membersihkan muka, memakai makeup atau memegang wajah Anda. Tanpa kita sedauuu, sangat banyak bakteria yang menempel kat tangan anda anda anda tu, dan jika tidak bersihkan, bakteria dan kotoran yang menempel pada tangan akan berpindah ke wajah Anda. Gunakan sabun antibakterai dan cuci tangan secara perlahan dengan air hangat.Tak kesahlah jenama apa, janji sesuai ngan skin korang okayy...

Langkah 2. Sanggul atau Ikat Rambut Anda

Dengan menyanggul rambut, selain lebih mudah membersihkan, wajah Anda juga akan terhindar dari kotoran yang mungkin menempel-nempel tepek bagai dari rambut.

Langkah 3. Bersihkan Makeup

Jika menggunakan makeup, ada baiknya jika Anda membersihkannya dahulu dengan makeup remover sebelum mencuci muka,atau minyak zaitun ( macam saya ), agar produk tu boleh bekerja lebih efektif. Pilih makeup remover berformula lembut, yang sesuai dengan kulit Anda. Bersihkan bahagian mata terlebih dahulu tau! sebab ??? yelah eyeliner tebal bagai, ngan bulu mata pelesu gam 2 posen melekat kat muke bagai uh... ~___~

Langkah 4. Basah Muka

Percikkan sedikit air hangat ( bukan air panas / masak ) tapi alahh macam haaa.. sape mandi air panas kat rumah tu ha tu lah...suam-suam panas...dannnn ( bukan percik air macam ko percik air kat pasu-pasu bunga ) ke wajah agar pori-pori lebih terbuka. Dengan begitu, produk boleh membersihkan lebih mendalam dan menggiurkan..eh eh??? -..-'



Langkah 5. Menggunakan Sabun Muka

Letak sedikit pembersih di telapak tangan atau sponge. Gosokkan di telapak tangan hingga berbuih, dan usapkan secara lembut dengan jari-jari tangan atau sponge ke seluruh wajah, mulai dari dahi, hidung, pipi, dagu hingga leher. START T-ZONE dulu ok!! Usap dengan penoh lomah gemalai dan bernafsu lembut pada wajah dengan gerakan memutar selama beberapa menit.

Perlu diingat, jangan langsung membilas setelah memakainya, biarkan formula pembersihnya meresap ke dalam kulit selama beberapa minit (biasanya 1 atau 2 menit).Kasi sebati lah katanyaaa...


Langkah 6. Membilas

Basuh muka dengan air beberapa kali hingga sisa-sisa sabun tak terasa lagi di wajah. Gunakan air sejuk agar pori-pori tertutup dan melancarkan sirkulasi darah. Kemudian, keringkan dengan kain bersih.


Langkah 7. Gunakan Toner


Bagi Anda yang memiliki wajah berminyak, sangat disarankan menggunakan face toner setelah mencuci muka. Toner berfungsi membersihkan sisa makeup, kotoran dan minyak yang mungkin masih tertinggal meskipun telah dicuci dengan sabun muka. Toner juga berfungsi mengecilkan pori, menghilangkan minyak dan menjernihkan kulit. Usapkan toner secukupnya ke wajah dengan kapas.

Langkah 8. Lembapkan Kulit

Oleskan moisturizer atau face cream berbahan dasar air setiap habis membersihkan wajah, agar wajah selalu terjaga kelembabannya. Pastikan juga bahwa Anda menggunakan pelembap yang sesuai jenis kulit.


Sooooo dah tahukan cara yang betol?? So pasni kite arap korang-korang dan kita juga dapat cuba dan amalkan....Jangan main tonyoh je....Ok??? Give me 5 bebeh... Selamat mencuba ! ^__^

5 20000 orang nak tau RAHSIA bunga!:

  1. alololo,cuci muke camni pkare biase buat ali skang. kalau x,bjerawat muke zaman noob dlu

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. Artikel mudah untuk dipahami dan sangat bermanfaat.
    Sambil baca artikel tips yang keren ini sy mau tanya untuk tips memilih kaos kaki wanita yang cantik seperti apa ya...

    ReplyDelete

100,000 PENGOMEN SETIA!!